Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: licznik t4
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam!!!
Mam problem z licznikiem w T4 1.9 T.D z 1997 r. Co jakiś czas kasuje się mi licznik przejechanych bieżących kilometrów, dzieje się to w trakcie jazdy jak i podczas zapalenia. Czasem jest tak, że nawet nie chce zapalić. Nie wiem co jest grane i elektrycy u których też, a może wy wiecie???? Z góry dziękiConfused

Proszę o pomoc.....
bezpiecznik zasniedzialy
Dzięki za rade, ale to też przerabiałem, że skrzynka bezpieczników jest wypalona albo zaśniedziała. Podmieniłem cała skrzynkę i jakiś miesiąc było ok, ale powróciło nadal. Gdy pada deszcz, albo umyje auto to na liczniku wszystko znika i się po chwili pojawia i tak cały czas dopuki pewnie coś tam nie wyschnie, ale co??? Pomóżcie.....
Nic innego jak brak zasilania po stacyjce,ale jeśli jesteś pewien ,że jest ,to wina samego licznika
Tego właśnie nie jestem pewien, ale jak to sprawdzić???
Tylko mnie tu jedno zastanawia, dlaczego było ok po zmianie skrzynki bezpieczników???Rolleyes
mialem ten problem u klienta, wymienilem mu bezpiecznik i wszystko ok. Licznik bedzie sprawny. Jak kasuja sie kilometry dzienne, to jak kolega adam juz napisal, problem z zasilaniem, zobacz jeszcze po lewej obok skrzynki bezpiecznikow, jest takie brazowe sloneczko z kablami od masy, zobacz czy tam nie jest zasniedziale.
a licznik rozbierali połaczenia z kostki na płytę i podstawka stabilizatora nap przelutowac
profilaktycznie tylko co z tym deszczem to by raczej wskazywało jednak na dolną częśc
instalacji nic tylko podpiąć sie pod plusy i masę za licznikiem i jak wystąpi zmierzyć
na chlopski rozum można na jakis czas nawet zaróweczki tam podłaczyc jeśli to takie upierdliwe
i przy zaniku zobaczysz która zgaśnie ale raczej ta od stalego plusa bo nie resetowałby się
Ze swojej praktyki wiem, ze piny i kostki sa bardzo wredne. Kiedys w Mascocie 2006 mialem problem: nie moglem polaczyc sie z edc, a szyna jest szeregowa edc na koncu, dodatkowo szalaly obroty na desce, nakombinowalem sie chyba ze 4 dni wkoncu cos mnie tknelo rozebralem wtyczki do tablicy i podoginalem wszystkie micro piny i styki, choc wczesniej wizualnie wygladaly ok. Pierwsze odpalienie wszystko gra obroty i komunikacja. Czasami piny przy wpinaniu potrafia sie same wypinac z kostki. Sprawdz to. Jak mowil kolega sprawdzi czy laminat licznika nie micropekniec, a zwlaszcza sciezki. Daj znac jak poszlo!
w liczniku jest duży rezystor jest dość ciężki i pękają tam luty
miałem kilka dni temu taki sam do naprawy i to właśnie było przyczyną
(kłopotliwe rozbieranie tego tacho)
Przekierowanie