Witam,
Zastanawiam się jak zabezpieczyć auto przed kradzieżą. Większość seryjnie montowanych zabezpieczeń bardzo łatwo da się obejść. Słyszałem również, że najlepsze zabezpieczenia są montowane "na życzenie".
Jakie macie propozycje zabezpieczenia które laik mógłby sobie sam w aucie zamontować?
Pozdrawiam
Witam Kolegów.
Jest tego trochę ale niestety do takiego tematu nie za bardzo można podchodzić na forum/raczej PW/.Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co ono ma zabezpieczać?!? i przed czym?!? np auto ma nie zapalić,wejście do środka,niemożliwość ruszenia z miejsca,kradzież kluczyków,napad podczas jazdy. I na każdy z tych przykładów są systemy,a laik może o tym sobie poczytać bo żeby to wykonać potrzeba trochę wiedzy, zdolności manualnych i niestety chęci nie mówiąc o kosztach i miejscu aby to wykonać.Pozdrawiam Edward.
Odciecie danego urządzenia nie w każdym samochodzie daje taką samą skuteczność. Prawde mówiąc nie spotkałem się z mocno skutecznie załozonym alarmem mimo, że naprawiam/usuwam w miesiącu po kilka sztuk alarmów założonych przez innych. Oczywiście nie jako złodziej tylko montażysta. Skuteczne zabezpieczenie to napewno znajomość samochodu pod względem elektrycznym i często czas potrzebny na założenie urządzenia.
(21-05-2009 02:03 PM)peikman napisał(a): [ -> ]Odciecie danego urządzenia nie w każdym samochodzie daje taką samą skuteczność. Prawde mówiąc nie spotkałem się z mocno skutecznie załozonym alarmem mimo, że naprawiam/usuwam w miesiącu po kilka sztuk alarmów założonych przez innych. Oczywiście nie jako złodziej tylko montażysta. Skuteczne zabezpieczenie to napewno znajomość samochodu pod względem elektrycznym i często czas potrzebny na założenie urządzenia.
BBS-a ile sztuk udało Ci się skasować tego systemu? Edward./pytam bardzo poważnie./
Nie kojarze co to jest za skrót BBS. To jest jakaś firma? Możesz to rozwinąć?
Proszę bardzo. BBS-Bezpieczna Blokada Samochodu,są trzy rodzaje czwarta w przygotowaniu.Moim zdaniem nie ma lepszego zabezpieczenia auta.Tak na marginesie-ciekaw jestem jak ją byś ją skasował z samochodu??Pozdr.Edward.
To jest blokada mechaniczna. Jeszcze takiej nie widziałem. Ja pisałem o blokadach elektrycznych.
Mam pytanko ile czasu zabiera montaż i w jakim miejscu to montujesz np w Passacie B6?
(25-05-2009 11:20 PM)peikman napisał(a): [ -> ]To jest blokada mechaniczna. Jeszcze takiej nie widziałem. Ja pisałem o blokadach elektrycznych.
Mam pytanko ile czasu zabiera montaż i w jakim miejscu to montujesz np w Passacie B6?
Pierwsze były to blokady mechaniczno-elektryczne ,obecne są już elektroniczne .Czas montażu cały dzień roboczy. Gdzie się montuje -zgodnie z instrukcją. Pozd.Edward.
Zabezpieczenia elektroniczne nie są skuteczne, oczywiscie mozna zabezpieczyc autko tak zeby odpalenie zajeło nawet kilka godzin ale przeciez to normalne ze da sie wszystko obejsc. Zabezpieczenie mechaniczne o tyle lepsze, ze koles w srodku nocy uderzający młotem w blokade skrzyni nie zostanie uznany za własciciela.
Najlepsze jakie jest to odciecie zaplonu zamontowane gdzies w samochodzie najlepiej zlozone z 2 punktow, tego zlodziej nie przeskoczy jezeli nie ma duzo czasu. Inne da sie obejsc. A to mimo ze proste ale bardzo skuteczne.