Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: Iveco Daily 50c? przeskalowanie prędkościomierza i ogranicznik prędkości
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Mam kilka pytań.
- jaki jest sygnał prędkości w iveco daily 50c( sygnał galla czy impulsy)?
- czy da się modyfikując pamięć w liczniku przeskalować prędkościomierz (jeśli tak to jaka to pamięć czy mikrokontroler)?
- jak zdjąć ogranicznik prędkości? (serwis nie chce tego zrobić a chodzi tu o bezpieczne wyprzedzenie zawalidrogi)
Zdaję sobie sprawę, że te czynności jest w stanie wykonać dobry elektronik samochodowy ale właśnie sam chcę się tego nauczyć, mam już dużo doświadczenia w elektryce i diagnostyce komputerowej, najwyższa pora poznać elektronikę, mam już stację lutowniczą, w planach mam kupno programatorów tylko muszę wiedzieć co siedzi w tym iveco żeby wiedzieć co kupić. Od czegoś trzeba zacząć. Suche czytanie literatury też mija się z celem bo nie wiadomo co się czyta, a jak się liźnie trochę tematu łatwiej przyswaja się literaturę. Proszę o wyrozumiałość i rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam.
w tacho siedzi 24c04 i da sie modyfikować ,KM siedzą w komórkach od -00 do -0B
po przeczytaniu tego od razu widac ze nie chodzi o bezpieczne wyprzedzenie zawalidrogi tylko o pedzenie tym TIRem przez Polske ile fabryka dala i zeby tacho rejestrowalo zanizona predkosc
Nie chcialbym spotkac tego TIRa na drodze
Jezeli chcecie w czyms takim pomagac to chyba jestescie nienormalni
Pozniej jezdza po drogach z pedalem w podlodze i po 16 godz za kolkiem

CO TO MA BYĆ ZA OFFTOPIC? JAKI TO MA ZWIĄZEK Z TEMATEM? JAK TWÓJ POST MA NIC NIE WNIEŚĆ DO TEMATU TO NIE UDZIELAJ SIĘ.

paavo
Witam.
Prosiłem o rzeczowe odpowiedzi.
Jak wiesz jakie to Iveco Kolego agrala to powiedz mi jaki sygnał wysyła VSS.
Jak Byś znał kierowcę to inaczej byś gadał. Tak normę ustawili że trzeba dodać prędkości a nie ująć bo brakuje. Chodzi tu o oszczędności a nie szybką jazdę. Na wschodzie pracodawcy tyle płacą, że na mieszkanie ledwo starcza a co mówić o chlebie.
Jest to Iveco 50c17 2005 rok 3.0l sterownik silnika to Bosch 16C8.
Przekierowanie