26-07-2010, 08:34 PM
Witam, błąd który wskazuje na czujnik położenia wałka rozrządu A, czyli numer 16730 pojawia się po 30 sekundach po skasowaniu wszystkich błędów.
Czujnik położenia wałka rozrządu został wymieniony na nowy (z serwisu VW), przy chłodnicy po lewej dla jednego rzędu cylindrów. Nic to nie dało, następnie odkręcenie i zamiana dla drugiego rzędu cylindrów (przy grodzi) brak zmian, po skasowaniu błędów po ok. 2 sekundach pojawiają się ponownie: najpierw 16730 potem, 16684, 16688, 16690, 16689. Silnik na wolnych obrotach jakby nierówno chodzi i czasem obroty spadają do ok. 550obr/min. Przy wyższych obrotach, np podczas jazdy jest w porządku. Pomierzyłem napięcie:
Na wtyczce przy wyłączonym zapłonie przy odpiętej wtyczce:
między + a 0 -6,36V
między - a 0 -11,6V
między + a - -4,8V
Na wtyczce przy włączonym zapłonie przy odpiętej wtyczce:
Takie same wskazania jak powyżej
Na wtyczce przy pracującym silniku przy odpiętej wtyczce:
Wskazania o ok. 1V większe niż powyżej
Czy te wskazania są prawidłowe?
W eTechu jest następujący schemat:
Czy warto sprawdzać przewody od ECU do czujników? Może ktoś ma jakąś małą podpowiedź co mogło się wysypać przy takich objawach i błędach ECU, mi już chyba brakuje pomysłów? Silnik to AMX.
Czujnik położenia wałka rozrządu został wymieniony na nowy (z serwisu VW), przy chłodnicy po lewej dla jednego rzędu cylindrów. Nic to nie dało, następnie odkręcenie i zamiana dla drugiego rzędu cylindrów (przy grodzi) brak zmian, po skasowaniu błędów po ok. 2 sekundach pojawiają się ponownie: najpierw 16730 potem, 16684, 16688, 16690, 16689. Silnik na wolnych obrotach jakby nierówno chodzi i czasem obroty spadają do ok. 550obr/min. Przy wyższych obrotach, np podczas jazdy jest w porządku. Pomierzyłem napięcie:
Na wtyczce przy wyłączonym zapłonie przy odpiętej wtyczce:
między + a 0 -6,36V
między - a 0 -11,6V
między + a - -4,8V
Na wtyczce przy włączonym zapłonie przy odpiętej wtyczce:
Takie same wskazania jak powyżej
Na wtyczce przy pracującym silniku przy odpiętej wtyczce:
Wskazania o ok. 1V większe niż powyżej
Czy te wskazania są prawidłowe?
W eTechu jest następujący schemat:
Czy warto sprawdzać przewody od ECU do czujników? Może ktoś ma jakąś małą podpowiedź co mogło się wysypać przy takich objawach i błędach ECU, mi już chyba brakuje pomysłów? Silnik to AMX.