Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: [A4 B5 2000r] Rozszyfrowanie wsadu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam
Auto to Audi A4 z 2000r TDI.
Czy któryś z szanownych użytkowników tego forum, jest w stanie powiedzieć, gdzie (w których komórkach) w eepromie znajduje się "prędkość" ? Nr licznika to 8D0 920 932.
W Passacie 3BG dane potrzebne do wskazań prędkościomierza znajdują się w komórkach $220 do $23F. W A4 jest w innym miejscu, ale nie wiem w jakim.
Po co mi to ?
Ano po to np. aby przerobić "anglika" na "europę". Ale to nie główny powód.
Wiem, że prościej byłoby wgrać wsad od europy i mieć problem z głowy. Ale nie zupełnie o to mi chodzi.
Odnajdując komórki "prędkości", chciałbym dokonać lekkiej korekty błędu prędkościomierza. Jak wiadomo liczniki za wzrostem prędkości, zawyżają ją. Chciałbym to przekłamanie zlikwidować.
Dla zainteresowanych załączam wsad tego audi.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i za podpowiedzi.
Pozdrawiam
w ten sposób nie skorygujesz licznika błedu predkosci
po drugie z anglika na europe zrobic to najmniejszy problem
jak masz niedaleko zapraszam zrobie i jedno i drugie
(05-04-2010 03:40 PM)chiki-chan napisał(a): [ -> ]w ten sposób nie skorygujesz licznika błedu predkosci

A dlaczego nie ? W liczniku od chyba bory udało się to zrobić więc myślę,że i tu się daShy
Cytat:po drugie z anglika na europe zrobic to najmniejszy problem
jak masz niedaleko zapraszam zrobie i jedno i drugie

Dzięki, ale przerobić anglika na europę to żaden problem (wystarczy podmienić wsady)Tongue

Dzieki za odpowiedź.
Czekam na inne podpowiedziBig Grin
Witam
No więc udało mi się odnaleźć komórki, które odpowiedzialne są za prędkość.
Potrafię wyskalować w dowolny sposób prędkościomierz Rolleyes
Ale pojawił się kolejny problem, a mianowicie napis "dEF" na wyświetlaczu Sad
Najdziwniejsze jest to, że np w liczniku od Passata, podczas przeskalowania prędkościomierza, również pojawia się napis "dEF". Jednak w tym przypadku jest to do wyeliminowania w dość prosty sposób.
Niestety w liczniku od Audi to sie nie sprawdza i napis dEF ciągle widniejeSad

Czy ktoś ma jakieś pomysły ?Huh
Pozdrawiam
napis def,oznacza ,że wsad nie pasuje.
(07-04-2010 09:35 PM)adam7009 napisał(a): [ -> ]napis def,oznacza ,że wsad nie pasuje.
zgadza się. Dziwi mnie tylko to, że w liczniku od passata czy nawet od Alhambry II, po ingerencji w eeprom, również pojawia się dEF. Podobno tak sie dzieje, bo "checksum" (sumy kontrolne) się nie zgadzają. Wystarczy wtedy zmienić kodowanie licznika, odłączyć zasilanie na jakieś 30s, i przy ponownym uruchomieniu licznika, napis dEF znika. W Audi niestety taki "myk" sie nie sprawdza Undecided
a odpala Ci to auto jeszcze??
może na rb4 trafiłeś????
Nie wiem czy auto by odpaliło, bo moje "badania" wykonuję "na stole" Smile
Ten licznik nie jest "RB", bo pochodzi z aut 99-00.

PS.dzięki kolego za zainteresowanie tematemWink
koledzy a macie może wsad do licznika 8D0 920 980 A benzyna na wersje europejską?
wsad europa dopisać klucze i gra po co sie stresować jak na to czasu nie mam
jest taki fejs co ustawia w procrntach pompowanie silnika prędkości
coś jak speed valve i robi to jak vag w niektórych licznikach
Stron: 1 2
Przekierowanie