Witam,
posiadam almerę 1.5 benzyna z 2002 roku. Niedawno spaliła mi się dioda podświetlająca prędkościomierz, po wymianie wszystkie wskazówki licznika przestały reagować. Wszystkie bezpieczniki posprawdzałem, napięcie do licznika dochodzi, bo wszystkie diody się palą. Można to jakoś naprawić? Kod licznika to BM606. Dzięki za pomoc!
no rozbierz liczniczek diody posprawdzaj i zasilania patrz przez co lecą, diody to sie moga palić
tam w liczniku sa diody i kondensator może również stabilizator jak sie orientujesz
znajdziesz jak brakuje zasilania a tak własnie moze być ,pewnie przed naprawa podświetlenia
wskazówki działały jeśli tak uwaliłes zasilanie
Hej, zrobilem tak jak radziłeś. Sprawdziłem dołożone diody i luty na płytce, wsyzstko wygląda ok. Zasilanie dochodzi, sprawdzałem miernikiem. Nie mogę też wejść w tryb serwisowy. Mogło się coś stać z pamięcią tego licznika? Nie wiem, w jakiś sposób może trzeba go zresetować? Po odpięciu akumulatora, nie ma żadnej poprawy.
to po co sie brałeś za to jak nie masz zbytnio pojęcia
uwaliłeś coś
Dzięki za konstruktywny wniosek

pozdr
jak nie zrobileś zadnego zwarcia itp to powinno być ok
miernik w garść i po kolei
nie mając licznika można tylko gdybać
chiki nie załamuj kolegi może sobie poradzi
z drugiej strony taki licznik pewnie za 150 kupi szkoda czasu
(29-03-2010 10:26 PM)fredcar napisał(a): [ -> ]chiki nie załamuj kolegi może sobie poradzi
z drugiej strony taki licznik pewnie za 150 kupi szkoda czasu
przy lutowaniu cos uwalił zdarza się
Chyba to będzie najlepsze wyjście - kupić nowy licznik.. Dzięki za pomoc!
Hej! Problemów ciąg dalszy.
Kupiłem nowy licznik, ale z angielskiego samochodu. Pojechałem do mechanika, podłączył nowy licznik (zmienił tarcze oraz przeprogramował go, żeby zamiast mil pokazywał km). Sukces jest połowiczny - działa obrotomierz, wskaźnik paliwa, oleju. Natomiast nie działa prędkościomierz. Wskazówka ani drgnie. Robiłem test diagnostyczny, ale nie ma żadnych błędów, poza tym w którymś kroku tego testu, zgodnie z założeniami, wszystkie wskazówki (łącznie ze wskazówką prędkościomierza) wędrują z pozycji min na max. Ma ktoś pomysł o co chodzi??
Pozdr