Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: Opel Zafira utrata utrata mocy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Sprawa dotyczy Opla Zafiry z 1999r 1.8 16v
Autko doskonale pracuje na wolnych obrotach jednak problem pojawia sie podczas jazdy. Wczasie przyspieszania samochód nagle traci moc poczym gwałtownie te moc odzyskuje.
Obstawiałem problem z cisnieniem paliwa ale jest ok zostało sprawdzone.
Najgorsze jest to, ze w sterowników nie ma błędów.
Przyczyną napewno też nie jest katalizator- także został sprawdzony.
Będe próbował podmieniac inne elementy, których niestety nie jestem w stanie sprawdzic bez oscyloskopu, myślę nad:
-cewką
-czujnikiem wałka rozrządu
-przemiennikiem magnetycznym na kole
ewentualnie przepływką
zakładam, że element który jest uszkodzony daje jakies wartosci tylko sfałszowane ponieważ sterownik nie generuje błędów, acha jeszcze był sprawdzany czujnik położenia przepustnicy-jest ok.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bądz spotkał sie z czymś podobnym. Zgóry dziekuje za wszystkie sugestie.
Sprawdziłem czujnik na kole zamachowym-jest ok, dzisiaj szukam dalej
Sprawdz kable od swiec , u mnie to bylo przyczyna a byly podobne objawy.
A może kolega ma problem z wieszającym się zaworem EGR?
sprawdź czujnik faz rozrządu między kołami wałków rozrządu kiedyś zmieniałem klientowi były podobne objawy i nie było błędów w ecu
i co przepływka?
też bym stawiał na przepływkę ale poza bledami parametry bierzace sprawdzone >?????
tam wszystko widac
a jak sprawdzałeś ciśnienie paliwa?? podczas postoju czy podczas jazdy

jak zachowuje sie sonda lambda podczas utraty mocy ma wysokie wartości czy jest na dole tam jest sonda 5V dzięki tej informacji będziemy wiedziec czy mieszanka jest wtedy uboga czy bogata

pozdrawiam Minos4u
Przekierowanie