21-10-2009, 08:39 PM
Witam.
Sprawa dotyczy Opla Zafiry z 1999r 1.8 16v
Autko doskonale pracuje na wolnych obrotach jednak problem pojawia sie podczas jazdy. Wczasie przyspieszania samochód nagle traci moc poczym gwałtownie te moc odzyskuje.
Obstawiałem problem z cisnieniem paliwa ale jest ok zostało sprawdzone.
Najgorsze jest to, ze w sterowników nie ma błędów.
Przyczyną napewno też nie jest katalizator- także został sprawdzony.
Będe próbował podmieniac inne elementy, których niestety nie jestem w stanie sprawdzic bez oscyloskopu, myślę nad:
-cewką
-czujnikiem wałka rozrządu
-przemiennikiem magnetycznym na kole
ewentualnie przepływką
zakładam, że element który jest uszkodzony daje jakies wartosci tylko sfałszowane ponieważ sterownik nie generuje błędów, acha jeszcze był sprawdzany czujnik położenia przepustnicy-jest ok.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bądz spotkał sie z czymś podobnym. Zgóry dziekuje za wszystkie sugestie.
Sprawa dotyczy Opla Zafiry z 1999r 1.8 16v
Autko doskonale pracuje na wolnych obrotach jednak problem pojawia sie podczas jazdy. Wczasie przyspieszania samochód nagle traci moc poczym gwałtownie te moc odzyskuje.
Obstawiałem problem z cisnieniem paliwa ale jest ok zostało sprawdzone.
Najgorsze jest to, ze w sterowników nie ma błędów.
Przyczyną napewno też nie jest katalizator- także został sprawdzony.
Będe próbował podmieniac inne elementy, których niestety nie jestem w stanie sprawdzic bez oscyloskopu, myślę nad:
-cewką
-czujnikiem wałka rozrządu
-przemiennikiem magnetycznym na kole
ewentualnie przepływką
zakładam, że element który jest uszkodzony daje jakies wartosci tylko sfałszowane ponieważ sterownik nie generuje błędów, acha jeszcze był sprawdzany czujnik położenia przepustnicy-jest ok.
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł bądz spotkał sie z czymś podobnym. Zgóry dziekuje za wszystkie sugestie.