Forum Elektronika Samochodowa

Pełna wersja: sterownik HFM Mercedes
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
mam problem ze sterownikiem silnika w Mercu - brak sygnału sterowania jedną cewką zapłonową 1 i 4 cyl. Sad
Nie mogę nic znaleść w necie ani opisu ani schematu ani informacji co tam mogło się popsuć. Wymieniłem tranzystory BUX 127 i nic to nie pomogło, dodam że iskra podczas rozruchu pojawia się na ok 2 sek. potem zanika. Ratujcie Sad
Jest to C-klasa z 96r. 2.2l
sterownik HFM 017 545 70 32
(16-10-2009 12:46 AM)mario164 napisał(a): [ -> ]Witam,
mam problem ze sterownikiem silnika w Mercu - brak sygnału sterowania jedną cewką zapłonową 1 i 4 cyl. Sad
Nie mogę nic znaleść w necie ani opisu ani schematu ani informacji co tam mogło się popsuć. Wymieniłem tranzystory BUX 127 i nic to nie pomogło, dodam że iskra podczas rozruchu pojawia się na ok 2 sek. potem zanika. Ratujcie Sad
Jest to C-klasa z 96r. 2.2l
sterownik HFM 017 545 70 32

Sprawdz przewody
a nie jest to start error? jak iskra zanika po 2sek.
(16-10-2009 08:02 PM)adam7009 napisał(a): [ -> ]a nie jest to start error? jak iskra zanika po 2sek.

Z tego co wiem to start error jest to błąd immo i nie można by było uruchomić silnika a w tym przypadku silnik pracuje na 1 cewce od 2 i 3 cylindra i go telepie. Po podpięciu pod komputer wyskakuje informacja o problemie z cewką lub jej obwodem. Instalację sprawdziłem jest ok cewkę wymieniłem na samym początku bo myślałem że to ona padła. Więc myślę że pozostaje nam sterownik. Wymieniłem już tranzystory odpowiedzialne za wypuszczanie sygnału i nic to nie pomogło nadal chodzi na 2 cyl Huh Znalazłem już elektronika gdzieś pod Rzeszowem który wie co trzeba zrobić ale nie chce powiedzieć może to zrobić za 400zł. - więc da się Big Grin
Kurcze już tydzień się nie mogę z tym uporać Sad
faktycznie przegapiłem,że jest brak iskry tylko na dwóch cylindrach.
tam jeszcze klękło coś więcej związane ściśle z tranzystorem sterującym
Przekierowanie